A5 de sage van Orvelte zt.jpg

DE SAGE

         VAN

ORVELTE

HET GEHEIM VAN DE HERDERS

.. Een oeroud verhaal dat door de herders van Orvelte van generatie op generatie 
   samen met de herdersstok, mondeling bij het vuur werd overgedragen..

de Witte Haas op de maan

DE SAGE

         VAN

ORVELTE

voor iedereen

vanaf 7 jaar

Het geheim van de herders

Een avontuurlijke erfgoedvertelling

.. over het ontstaan van Orvelte,
de rol van de herders
en het mysterie van de witte haas
op 't Grote Veld ..
SPEELDATA / TICKETS

 

Je kunt het verhaal beluisteren

tijdens een van de vertelwandelingen of

strijk neer op De Garmhof

bij Verhalenhuis Brandaan

waar Niels op gezette tijden

het verhaal vertelt en verbeeldt.

HISTORISCHE FEITEN  &

VERBEELDING  PRIKKELENDE FICTIE

De sage van Orvelte ontwikkelde Niels in beginsel in opdracht voor de projectgroep Masterplan Orvelte, vertegenwoordigd door de werkgroep Verhaal. In een later stadium werkte hij vooral samen met schrijver, veldbioloog en landschapsdeskundige Jan Van Ginkel (Orvelte).

 

Het verhaal is een mengeling van historische, controleerbare feiten en verbeelding prikkelende fictie, zoals zo veel sagen in het verleden ontstonden en in de loop der tijd zijn samengesteld. De non-fictieve basis van het verhaal is de ontstaansgeschiedenis van het esdorp Orvelte, vanaf de 10e eeuw tot heden. Het begin en de ontwikkeling van Orvelte worden geschetst zoals beleefd door de herders die generatie na generatie een bijzondere plaats innamen in de dorpsgemeenschap.

 

JAARRINGEN VOL VERHALEN / DENDROCHRONOLOGIE

a5 de mythe van de garmhof.jpg
BEKIJK OOK DE MYTHE VAN DE GARMHOF, over het wicht van Orvelte.
Geschikt vanaf  12 jaar
Duur ca 60 minuten.

De geschiedenis wordt onder woorden gebracht door het oudste gebint, exemplarisch voor de grote oude eiken en essen die op diverse plaatsen in het dorp hun schaduw over wegen en erven hebben uitgespreid. Deze bomen vormen samen met de eeuwenoude gebinten een netwerk waarin verhalen worden gedeeld  en opgeslagen.

 

Hier ligt de link naar de dendrochronologie, de moderne wetenschap die aan de hand van jaarringen in het hout de leeftijd en de omstandigheden waaronder de boom heeft geleefd nauwgezet kan vaststellen. Natuurlijk wordt het oudste gebint van Orvelte als bron vermeld. De bomen en gebinten zijn ook metaforisch voor de nauwe band tussen mens en natuur.

 

ONTSTAAN ESDORPLANDSCHAP

Door de eeuwen heen heeft de dorpsgemeenschap in een zekere harmonie geleefd met de omringende wildernis. De ‘woeste gronden’ werden in de loop der tijd ingericht langs de lijnen die het landschap van nature bood. Zo ontstond het karakteristieke esdorpenlandschap met essen, madelanden en heidevelden. De sage toont tevens de groei van het dorp van vijf naar circa vijftien boerderijen, met hun oorspronkelijke en op zelfvoorziening ingerichte erven. In en om Orvelte is daarvan veel terug te vinden en de sage bevat de topografie en de stimulans om dit te ontdekken. Deze ontdekkingstocht strekt zich uit tot het Ellertsveld en in het bijzonder het gebied rond de Meeuwenplassen.

MODERNISERENDE BOEREN 

Op het veld leefden eens twee rovers en bij de plassen lag eens het gehucht Orvelterveen. Op organische wijze is het verhaal van de reuzen en van Marieke uit Orvelterveen met de sage verweven.


De harmonische op nabuurschap gebaseerde samenleving komt in de loop van de sage onder spanning te staan door de economische druk om meer en efficiënter voor de markt te gaan produceren. Er ontstaat een discrepantie tussen de moderniserende boeren en de schaapherders. Deze laatste hebben in een reeks van generaties bijgedragen aan de rust en vrede in de dorpsgemeenschap.

 

De boeren, in wiens dienst de herders stonden en bij wie zij aan tafel zaten, vertrouwden hen hun zorgen en moeilijkheden toe. De herders zwegen hierover in het dorp maar konden op hun beurt de verhalen kwijt aan de haas die zij op de heide ontmoetten.

MET DE KLAS/ GROEP
DE SAGE BELUISTEREN? 

 

Scholen en instellingen kunnen buiten de programmering om op afspraak de voorstelling bezoeken.

 

Voor informatie en groepsboekingen kunt u bellen naar Verhalenhuis Brandaan en vragen naar Barbera. 0593-565830.

 

Voor scholen hanteren wij aangepaste tarieven. 

DE SAGE

OP SCHOOL

Na 31 augustus 2021 reist de voorstelling (in aangepaste vorm) door de provincie Drenthe.

 

Wil je de voorstelling bij jou op school laten spelen? Meld je school dan aan voor de tournee. Samen met jou kijken we naar een geschikte  datum en passend tijdstip. Je kunt je mail sturen aan info@huisbrandaan.nl t.a.v. Barbera Leijen.

 

SERIE KORTING*


Boek je voor meerdere groepen de voorstelling. Bij afname van twee Brandaan voorstellingen, ontvang je een derde voorstelling cadeau!

Speelperiode : 31 aug 2021 - 30 juni 2022. 

DE HERDERS HUN SPECIALE BAND MET DE WITTE HAAS 

De sage verhaalt over hoe de speciale band tussen de herders en de haas ontstond en vele geslachten voortduurde. De witte haas, in het verhaal de geest van één van hun voorouders, symboliseert de kracht van de natuur die troost en verlichting biedt in zware tijden, een vergelijking met de eertijds goedaardige witte wieven (letterlijk ‘wijze vrouwen’) dringt zich op. Temeer daar ook die witte wieven in het volksgeloof verwerden tot angstaanjagende spoken en toverkollen. Zo is het ook de witte haas in de sage vergaan. De schuld van de onrust en desintegratie van het dorp werd op haar conto geschreven, dus werd zij gedood. Haar dood, de genadeklap voor de herders in de 19e-eeuwse dorpseconomie, doet de laatste herder besluiten spoorloos te verdwijnen.

 

Maar hier is het verhaal nog niet uit... er zijn nieuwe kansen voor het oude esdorp Orvelte. Niet voor niets zweeft er, soms ‘s morgens vroeg, dan weer in de avondschemering een wolkenhaas boven Orvelte die zich, zo vertelt de sage, lang geleden nestelde op de maan.

 

Was getekend, de verhalenverteller, alias de sprookspreker © Niels Brandaan Cotterink

Credits

Verteltekst en spel Niels Brandaan Cotterink. Met speciale dank aan Jan van Ginkel voor zijn input en de prettige gesprekken, Bert Takman en de werkgroep Verhaal  (Joke Wolff, Wicher Kerkmeijer, Frank van der Vlerk, Cathelijne van Riemsdijk, Ingrid Dolfing en Neils Tik Tak) voor het aanleveren van documentatie, archiefstukken en het geven van feedback.

 

Class Schedule

Dec 11 - Dec 17

S

11

M

12

T

13

W

14

T

15

F

16

S

17

SPECIFICATIES

van de voorstelling

Duur voorstelling

Leeftijd

Speellocaties

 

Min. speelvlak

Verduistering

Opbouwtijd

Afbouwtijd

Licht- en geluid

Bijzonderheden

Max. aantal ll per vrst.

 

Aantal schoolvrst. p.d.

 ca 30 minuten

volw/kinderen 7+

(openlucht) theaters, scholen

bibliotheken en huiskamers
5 x 4 x 3 hoog

gewenst (niet noodzakelijk)

3 uur (theater)    2 uur (school)

1 uur (theater)  45 min (school)

is inbegrepen

nvt

90 ll (speellokaal)

120 ll     (gymzaal) 

150 ll  (theaterzaal)

Max. 3

INFO & BOEKINGEN

+31  (0)593  - 56 58 30

info@huisbrandaan.nl

windpaardje.png

Verhalenhuis

      Brandaan

-  Voorstellingen/Voordrachten

-  Vertelwandelingen

-  Verhuur

-  Verblijf / Retraite

-  Verteltrainingen / Coaching

Contact

De Garmhof

Brugstraat 2, 9441 PG Orvelte

0593 - 56 58 30

info@verhalenhuisbrandaan.nl