top of page

Verhalenhuis Brandaan

Verhalenhuis Brandaan is een onafhankelijk initiatief voor de vertelkunst en de verbeelding, opgericht door verhalenverteller, vertel- en woordkunstenaar Niels Brandaan Cotterink.

Brandaan brengt het immaterieel erfgoed ‘de kunde van het verhalen vertellen’ in verband met kunst, cultuur, erfgoed en educatie. Verhalenhuis Brandaan is gevestigd in de prachtige rietgedekte monumentale Saksische boerderij aan de Brugstraat 2 in Orvelte. De boerderij ligt aan de brink van het rustieke esdorpje Orvelte. Dat rond 1000 na nul ontstond. De boerderij van Brandaan ligt op één van de vijf oorspronkelijke erven van Orvelte, de Garmhof en is in het beheer van de stichting Het Drents Landschap.

Garm betekent moedige en herkauwer. Het erf ligt op de grens van het zand en het groene madeland. In de boerderij realiseerde Brandaan een gasten/vakantieverblijf waar u terecht kan om heerlijk te ontspannen en op verhaal te komen. Het erfgoeddorp Orvelte ligt in het hart van Midden-Drenthe. In de prachtige natuur van op de zandrug en het beekdalland kunt u gebruikmaken van de vele wandel- en fietspaden en genieten van de flora en fauna. Vanuit Verhalenhuis Brandaan loopt u zomaar het dorp in met diverse horeca gelegenheden, leuke winkeltjes, een natuurspeelplaats, een schaapskooi etc. In en om het dorp kunt u wandelen over de schapen paden en via de Schapendrift lang de oorspronkelijke essen de madelanden, langs de Orvelterstroom, door de houtwallen, langs de weilanden, over de heide naar de IJzertijdboerderij. In de oude paardenstal van de boerderij aan de Brugstraat 2 realiseerde Brandaan zijn thuistheater/vertelatelier waar Niels de vertelkunst- en kunde onderzoekt, zijn vertelkunst presenteert en workshops en lessen organiseert in authentiek vertellen en verbeelding prikkelend spreken voor bedrijven, particulieren en vakgenoten. Ook biedt hij een podium aan beginnende en doorwinterde collega’s, vertel- en woordkunstenaars en muzikanten. Van tijd tot tij organiseert Verhalenhuis Brandaan workshopweekenden met verblijf en diner. De weekenden zijn steeds anders van inhoud. Kijk voor meer info op het programma.

Naast het vakantieverblijf, om op verhaal te komen, biedt Brandaan een retraite plek en artist in residence voor artiesten, muzikanten, schrijvers en beeldend kunstenaars.

Op de Garmhof, het erf van Verhalenhuis Brandaan, realiseerde Niels meerdere vertelplekken. Op het erf rond de monumentale Esselaar, een levensboom vol verhalen, vertelt Brandaan de verhalen die hem door de boom werden ingefluisterd.

In het amfitheater op het veld, met uitzicht op de dierenweide, vertellen Niels en anderen, bij het vuur rond het avonduur. Ook kunt u in onze openlucht foyer met voedsel voor de geest, genieten van een hapje en een drankje onder het genot van een prachtig verhaal.

Niels organiseert op gezette tijden en op afspraak vertelwandelingen met of zonder zijn ezels. Hij wandelt met u over de hazenpaden en vertelt ondertussen De mythe van de Garmhof. Een mysterieuze erfgoedvertelling over de ontstaansgeschiedenis van de zandruggen, de ontwikkeling van het esdorp Orvelte het geheim van de herders de witte haas op de maan en het wicht van Orvelte. Niels schreef deze mythe naar aanleiding van een vondst die hij tijdens het tuinieren in juni 2019 boven water haalde. Hij heeft de mythe vernomen door te luisteren naar de oude boom en door het landschap te leren lezen.

Ook schreef Niels de geheime sage van de herders van Orvelte. Niels schreef deze erfgoedvertelling in opdracht van het dorp Orvelte. Om de bezoekers, bewoners en ondernemers wegwijs te maken in de rijkdom die het esdorp Orvelte te bieden heeft.

De geheime sage vertelt over de onstaansgeschiedenis van het dorp en het mysterie van de witte haas, het luisterend oor van de herders op het Grote Veld. Het is een bijzondere mengeling van waargebeurde feiten, te vinden in het Drents Archief te Assen, verhalen van bewoners, gegevens uit de geschiedenisboekjes en onderzoeksdocumenten en de vrije interpretatie van Niels Brandaan. Een verhaal dat hij van de bomen en gebinten heeft vernomen.

Kortom laat je verrijken door het voedsel voor de geest bij Verhalenhuis Brandaan en verwonder je in de wereld van de verbeelding.

Niels Brandaan Cotterink

Ik ben een verhalenverteller

Ik doe wat mij bezielt

Ik ontmoet een verhaal,

haal het boven water

of graaf het op

Ik geef taal aan verhaal

Zo maak ik herinneringen voor later

In mijn hoofd ben ik altijd op pad

Ik haal een verhaal en breng een verhaal

Verhalen noem ik dat

Niels Brandaan Cotterink is een geboren verhalenverteller. In de structuur van het maatschappelijk bestaan vindt hij het lastig vertoeven. Maar in de vrije wereld van de verbeelding verblijft hij graag.

 

Brandaan ging na zijn studie aan de Pabo in Den haag naar de Toneelschool in Maastricht waar hij afstudeerde als ‘conglomeraat aan talent’. Na de Toneelschool werkte Niels als acteur, maker, regisseur en docent voor verschillende toneel- en theatergezelschappen in Nederland en België. Maar in zijn hart bleef hij de verhalenverteller die hij was. Na vele jaren in gezelschappen te hebben gewerkt besloot hij samen met zijn gezin zijn woonplaats Den Haag te verruilen voor het esdorp Orvelte in het Noorden van Nederland. En zich volledig te storten op het immatterieeel erfgoed van de vertel(theater) kunst.

In het rustieke erfgoed dorpje Orvelte, in het hart van Drenthe, richtte hij samen met zijn vrouw Barbera Leyen Verhalenhuis Brandaan op. Een plek waar Niels het immaterieel erfgoed, de kunde- en kunst van het verhalen vertellen onderzoekt, doceert en uitdraagt.

Het is ook een plek waar vakgenoten samenkomen en uitwisselen en waar geïnteresseerden kennis kunnen maken met de kunde van het verhalen vertellen.

Vertel- woordkunstenaars, muzikanten, theatermakers en beeldend kunstenaars kunnen er terecht om er in de rust van de Drentse natuur en op het idyllische erf van Brandaan, De Garmhof, te genieten van eten/drinken, op verhaal komen, uitwisselen en het presenteren van hun kunsten voor het publiek.

Bijna jaarlijks ontwikkelt Niels alleen of samen met anderen een nieuwe vertel(theater)voorstelling. Geen voorstelling is hetzelfde. Het conglomeraat dat Niels is laat zich niet temmen. In vrijheid onderzoeken is wat Niels Brandaan Cotterink de kunstenaar maakt die hij is.

Naast de artist in residence die Verhalenhuis Brandaan biedt aan vakgenoten, kunnen ook particulieren er terecht om er te verblijven en op verhaal te komen.

Niels organiseert bovendien vertelworkshops, vertelwandelingen, coaching en trainingen verbeelden spreken voor bedrijven en particulieren en hij regieseert collega makers/vertellers.

Om de lente, zomer, herfst en wintertijd in te luiden organiseert Niels in zijn verhalenhuis vertelfeestjes. Niet omdat het moet, maar omdat het mag en kan! Kortom, kom langs bij Niels Brandaan in Orevlte, laat je verrijken door het voedsel voor de geest en verwonder je in de wereld van de verbeelding.

bottom of page