top of page
a5 de mythe van de garmhof zt m.jpg

DE MYTHE

         VAN DE

GARMHOF

DE MYTHE VAN DE GARMHOF

een mysterieuze erfgoedvoorstelling

Over het wicht van Orvelte dat neerstreek op De Garmhof, het historisch erf waar Verhalenhuis Brandaan op gevestigd is. Een voorstelling waarin het ontstaan van de dekzandruggen, de ontwikkeling van de agrarische cultuur op het zand, de ontstaansgeschiedenis van  het esdorp Orvelte, de samenleving van de boeren en de herders aan je voorbij trekken. Een voorstelling met speciale aandacht voor de stem van de vrouw in de vorm het wicht van Orvelte, dat reist door de tijd en zingt bij de dobbe op de Garmhof om haar verdriet te stelpen en in de hoop dat haar stem zal worden gehoord..

De schatkamer van de Garmhof herbergt talrijke verborgen erfgoedverhalen. En ook vandaag worden er nieuwe verhalen opgeslagen. Niels legde zijn oor te luister bij de oude Esselaar en hoorde over het wicht van Orvelte dat neerstreek bij de dobbe op de Garmhof. Hij bezocht het archief en sprak af met schrijver, veldbioloog, landschapsdeskundige en vriend Jan van Ginkel en bewerkte haar verhaal tot een betoverende erfgoedvoorstelling. 

"De Garmhof is één van de oudste erven die aan het begin stonden van het kleine esdorp Orvelte. Op de hof ligt een bijzondere plekje, een dobbe die een aantal scherven uit het prille begin, de 10e eeuw, heeft prijsgegeven. Bij deze voormalige drinkkuil voor het vee zingt tot op de dag van vandaag eenzaam het wicht van Orvelte haar weemoedige lied."

 

De Oude Esselaar staat in contact met de andere oude essen en eiken in het dorp. Als geen ander kent deze monumentale grijsaard de historie van het dorp. De Oude Es heeft niet alleen kennis van de feiten. Door zijn bijzondere gave was hij getuige van mysterieuze gebeurtenissen die plaatsvonden bij de dobbe tot ver op het grote Ellertsveld..

 

In poëtische bewoordingen neemt Niels jong en oud mee op reis door de geschiedenis en de omgeving van het Drentse Orvelte. Door zijn verbeeldingskracht levert het prachtige beelden op van de vroegere Drentse heidegronden.

De geschiedenis is exemplarisch voor de oude dorpen op de Drentse zandgrond. Tien-tallen elementen uit het verhaal zijn nog terug te vinden in de dorpskom en het omringen-de landschap. Dorp en landschap leven echter des te meer op voor wie kennis heeft gemaakt met het wicht en het dagelijks leven van de herders door de eeuwen heen; voor wie op de hoogte is van de mystieke krachten van de reuzen op de heide; voor wie kennis heeft van de macht van een zilveren kogel en de rol van de roddels die het dorpsleven spannend maakten én bedreigden.

 

De mythe geeft op dichterlijke wijze weer wat hebzucht deed met de bevolking en wat de moderne tijd betekent voor de natuur en het landschap. De mythe eindigt met een positief perspectief, een doorkijkje naar de kracht van de oude verhalen in het huidige landschap..

OPTIES

tickets Mythe

GROEPEN / GEZELSCHAPPEN

Vanaf 12 personen kunt u op afspraak buiten de programmering om de voorstelling bezoeken. Voor informatie over  groepsboekingen kunt u bellen naar Verhalenhuis Brandaan en vragen naar Barbera Leijen, tel. 0593-565830.

DE VOORSTELLING OP LOCATIE

Bel of mail ons voor meer informatie of kom langs op een van de voorstellingsdagen.

Middels het boekingsformulier kunt u alvast een vrijblijvende optie plaatsen.

a5 de sage van Orvelte.jpg

BEKIJK OOK

DE SAGE VAN ORVELTE
Het geheim van de de herders.
Voor iedereen  vanaf 7 jaar
Duur ca 30 minuten.

SPECIFICATIES

van de voorstelling

Duur voorstelling

Leeftijd

Speellocaties

 

Min. speelvlak

Verduistering

Opbouwtijd

Afbouwtijd

Licht- en geluid

ruim 60 minuten

volwassen / jongeren 12+

(openlucht) theaters, scholen

bibliotheken en huiskamers
5 x 4 x 3 hoog

gewenst (niet noodzakelijk)

3 uur (theater)    2 uur (school)

1 uur (theater)  45 min (school)

is inbegrepen

INFO & BOEKINGEN

+31  (0)593  - 56 58 30

info@huisbrandaan.nl

bottom of page